İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir? Sorusunun cevabı birçok insan tarafından merak edilmektedir. Bu yazımızda, bu soruya yanıt verirken ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir? İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarının Amacı Nedir? İş Sağlığı ve Güvenliğini Kim Yapar? ve Temel İSG Eğitimi Nelerdir? konularına da değineceğiz.
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), iş yerlerinde yapılan iş nedeniyle ortaya çıkabilecek insan sağlığını ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilecek olaylardan çalışanların ve işverenlerin korunmaları için yapılan çalışmaların tamamına verilen isimdir. Alınabilecek önlemlerin yanı sıra çalışma ortamında var olan sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi de İSG çalışmaları içinde yer almaktadır.
İSG, her meslekte yer alan işverenler ve çalışanların işyerlerinde daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını amaçlamaktadır. Aynı zamanda işyerlerindeki kişileri sağlık ve güvenlik konularında eğitimler verilerek iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşması sağlanmalıdır.
İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimi altında yapılmaktadır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?
2022 Haziran ayı verilerine göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektöründe çalışan kişi sayısı 14 milyon 604 bin 708 olmuştur. Bu veriler, İş Sağlığı ve Güvenliği‘nin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
İSG neden önemlidir? Bu soruya kısaca şu şekilde yanıt verebiliriz:
- Çalışanları, yaptıkları işten dolayı oluşabilecek kaza ve hastalıklardan korumak,
- İş yerinde yapılan üretim ve hizmetin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak,
- İşyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlara karşı hazırlık yapılarak önceden önlem almaktır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
İSG konusu, 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile gündemimize girmiştir.
İSG Kanunun amacı, işyerlerinde İSG’nin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
6331 sayılı İSG Kanunu kapsamına İSG politikaları, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
Temel İSG Eğitimi
Temel İSG eğitimi, işyerinde çalışanların İSG konularında farkındalığının artırılması amacıyla verilen eğitimdir. Bu eğitim, işyerindeki riskleri önceden belirleyerek alınacak önlemleri planlamayı da kapsar.
Temel İSG eğitimi, Temel İSG Eğitimi kurumları tarafından verilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Amaçları
- Çalışanlara en yüksek sağlıklı ortam sunmak
- Çalışma koşullarının olumsuz etkilerinden onları korumak
- İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu sağlamak
- İş yerlerindeki riskleri tamamen ortadan kaldırmak ya da zararları en aza indirebilmek
- Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak
- Çalışma verimini artırmak
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, her meslekte ve her iş yerinde çalışma ortamını ergonomik hale getirmek için yapılmaktadır. İş yerlerindeki çalışanların Temel İSG Eğitimi almaları gerekmektedir. Bu eğitim, iş yerindeki tehlike sınıfına göre belirlenir. İşyerinin tehlike sınıfına göre belirlenen Temel İSG Eğitimi süreleri şöyledir:
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: Yılda en az bir defa 16 saat Temel İsg Eğitimi
- Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: İki yılda en az bir defa 12 saat Temel İsg Eğitimi
- Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde: Üç yılda en az bir defa 8 saat Temel İsg Eğitimi
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları
İş güvenliği uzmanları, iş yerindeki tehlike unsurlarını tespit ederek buna uygun önlemler alırlar. İş güvenliği uzmanı olmak için İş Sağlığı ve Güvenliği lisans, ön lisans, Mühendislik ve Mimarlık fakülteleri, Fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
İş güvenliği uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kurum ve kuruluşlarda çalışma hayatının denetlemek üzere yetkilendirilmiş kişilerdir.